Egenkontrol og kontrolrapport
Indhold | |
Virksomhedsbeskrivelse Virksomhedens aktiviteter Kontrolforanstaltninger, bestilling af varer Kontrolforanstaltninger, modtagelse af varer Kontrolforanstaltninger, sporbarhed og tilbagetrækning Kontrolforanstaltninger, fødevarekontaktmaterialer Kontrolforanstaltninger, mærkning Mikrobiologiske risikoanalyser Kemiske risikoanalyser Fysiske risikoanalyser Dokumentation, fejlrapport Dokumentation, revidering | side 2 side 3 side 4 side 5 side 6 side 7 side 7 side 8, 9 side 9, 11 side 11, 12 side 13 side 14 |
Virksomhedsbeskrivelse | |
Navn | Unik Food IVS |
Adresse | Søndergade 16 (kontoradresse) | Skuderløsevej 32 (lageradresse) |
Postnummer og By | 4690 Haslev |
Ansvarlig leder | Jan Steen |
Oprettet, version 1 | Januar 2015 |
Revideret, version 2 | Se revideringsskema |
Revideret, version 3 | Se revideringsskema |
Revideret, version 4 | Se revideringsskema |
Egenkontrolprogrammet | Programmet dækker virksomhedens aktiviteter og vil blive revideret løbende ved ændringer i sortiment, procedurer m.m. Programmet revideres minimum en gang årlig. Områder som personlig hygiejne og rengøring i butikken argumenteres mundtlig ved kontrolbesøg. |
Indførelse af fødevarer, fødevarekontaktmaterialer | |
Animalsk samhandel | Ingen |
Animalsk import | Ingen |
Vegetabilsk samhandel | x Polen |
Vegetabilsk import | Ingen |
FKM | Alle produkter modtages i emballager |
Salg | |
Engros | x |
Detail | x (salg fra Web side) |
Virksomhedens aktiviteter (indførsel af fødevarer) | ||
Produktkategori | 3. land | EU Polen |
Fødevarekontaktmaterialer | x (emballerede produkter) | |
Kød, kødprodukter, spiselige tarme m.fl., frosne | ||
Toskallede bløddyr, frosne | ||
Fisk og fiskeprodukter, frosne | ||
Mælk og mælkeprodukter, inkl. osteprodukter og konsumis, kølevarer | ||
Honning og gelé royale | ||
Frugt og grøntsager, friske, forarbejdede, frosne | ||
Te | x | |
Mel, gryn, kerner, stivelse | x | |
Morgenmadscerealier, ris, pasta m.fl. | x | |
Nødder og nøddeprodukter | x | |
Krydderier, krydderurter, ingefær | x | |
Soya, eddike m.v. | x | |
Fedtstoffer og olier, vegetabilske | x |
Varesortimentet kan variere inden for valgte produktkategorier. Se produktliste i virksomheden.
Kontrolforanstaltninger | |
Område | Bestilling af varer |
Risiko (se også risikoanalyser) | Hvis leverandøren / producenten ikke er autoriseret i henhold til gældende EU regler er der risiko for at der indføres varer der ikke er kontrolleret eller må omsættes i DK / EU Ved indførsel af fødevarer, der traditionelt kan indeholde uønskede stoffer m.m., rekvireres analyseresultater / specifikationer, som skal overholde gældende regler/ grænseværdier. Eksempler:
|
Procedurer | Før bestilling kontrolleres at leverandørvirksomheden er godkendt i henhold til gældende EU-regler. |
Fejlhåndtering | Hvis det konstateres et en leverandør ikke autoriseret i henhold til gældende regler vil eventuelle leverede varer blive returneret / kasseret og der vil blive iværksæt en tilbagetrækning. Se også ”Sporbarhed og tilbagetrækning” |
Kontrolmetode | Dokumentkontrol |
Dokumentation | Dokumenter (eventuel kopi af analyseresultater) |
Eventuelle henvisninger (link) | EU Listen Rapid Alert System for Food and Feed (RASFF) |
Kontrolforanstaltninger | |
Område | Modtagelse af varer |
Risiko (se også risikoanalyser) |
|
Vurdering af risiko | Punkt 1, 2, 3: GAG (gode arbejdsgange) |
Procedurer |
|
Fejlhåndtering | Det berørte parti forsegles og destrueres i samråd med fødevareregionen |
Kontrolmetode | Dokumentkontrol |
Dokumentation | Dokumenter |
Eventuelle henvisninger (link) | EU Listen Rapid Alert System for Food and Feed (RASFF) |
Kontrolforanstaltninger | |
Område | Sporbarhed og tilbagetrækning |
Procedurer | Sporbarhed Alle modtagne varer er mærket med producentens/ leverandørens aut.nr. samt lot-mærke. Lot nr. påføres faktura. Det er således muligt at spore et produkt tilbage til leverandør/ producent. Tilbagetrækning Hvis det konstateres, at der er indført eller solgt fødevarer, som ikke lever op til kravene for fødevaresikkerhed, og som eventuelt kan gøre mennesker syge, eller i øvrigt ikke overholder gældende lovkrav, vil varen straks blive trukket tilbage fra markedet efter følgende procedurer:
|
Kontrolforanstaltninger | |
Område | Fødevarekontaktmaterialer |
Procedurer | Der sælges ikke fødevarekontaktmaterialer særskilt. Fødevarekontaktmaterialer omfatter de emballager produkterne er pakket i fra producentens side. Der indhentes eventuelt specifikationer eller leverandørerklæringer på, at anvendte emballager overholder gælden krav og grænseværdier for migration og anvendelse. Såfremt det konstateres at en emballage ikke er egnet til kontakt med fødevarer, efter gældende regler, vil varen ikke blive omsat eller blive tilbagetrukket i henhold til procedurer om ”tilbagetrækning” |
Kontrolforanstaltninger | |
Område | Mærkning |
Procedurer | Gældende mærkningsregler skal overholdes, herunder eventuelle tilsætningsstoffer samt allergener. Såfremt det konstateres at en mærkning ikke overholder gældende regler, vil varen ikke blive omsat eller blive tilbagetrukket i henhold til procedurer om ”tilbagetrækning” |
Mikrobiologiske risikoanalyser ved indførsel af fødevarer
Risiko | Forekomst | Typisk Årsag | Sundhedsmæssig vurdering / hyppighed | Styrende foranstaltning |
Sporedannende bakterier | ||||
Bacillus cereus | Melholdige produkter som cremer, saucer, meljævnede retter samt ris, mælk og krydderier | Inficeret fra producenten pga. mangelfuld produktionshygiejne For varm opbevaring i detailledet Overskredet holdbarhedsdatoer | Bakterien forekommer med moderat hyppighed i fødevaren. Sygdommen har moderat alvor, forekomst af sygdom i DK kendes ikke Kritisk | Håndteres hos producenten. Rekvirer eventuelt analysespecifikation. Check Holdbarhedsdatoer. |
Mikrobiologiske risikoanalyser ved indførsel af fødevarer
Risiko | Forekomst | Typisk Årsag | Sundhedsmæssig vurdering / hyppighed | Styrende foranstaltning |
Sporedannende bakterier | ||||
Clostridium Botulinum | Hjemmelavede fiskeprodukter, leverpostej, frugt og grønsagsprodukter samt krydderier | Inficeret fra producenten pga. mangelfuld produktionshygiejne Overskredet holdbarhedsdatoer | Bakterien forekommer med ringe hyppighed i fødevarer. Sygdommen har stor alvor, men forekommer sjældent i DK. Kritisk | Håndteres hos producenten. Rekvirer eventuelt analysespecifikation. Check holdbarhedsdatoer. |
Mikrobiologiske risikoanalyser ved indførsel af fødevarer
Risiko | Forekomst | Typisk Årsag | Sundhedsmæssig vurdering / hyppighed | Styrende foranstaltning |
Ikke sporedannende bakterier | ||||
Salmonella | Fjerkræ, okse- og svinekød. Æg, tørrede mælkeprodukter, grøntsager samt krydderier | Inficeret fra producenten pga. mangelfuld produktionshygiejne Overskredet holdbarhedsdatoer | Bakterien forekommer med høj hyppighed i fødevaren. Sygdommen har stor alvor og forekommer hyppigt i DK. Kritisk | Håndteres hos producenten. Rekvirer eventuelt analysespecifikation. Check holdbarhedsdatoer. |
Mikrobiologiske risikoanalyser ved indførsel af fødevarer
Risiko | Forekomst | Typisk Årsag | Sundhedsmæssig vurdering / hyppighed | Styrende foranstaltning |
Skimmelvækst | ||||
Mugpletter | Alle fødevarer | Se også mykotoksiner under kemiske risici | Mug forekommer med stor hyppighed i fødevarer Kritisk | Fødevarerne skal kasseres. Forekomst af mugpletter viser, at fødevaren har overskredet sin holdbarhed og ikke bør spises |
Kemiske risikoanalyser ved indførsel af fødevarer
Risiko | Forekomst | Grænseværdi | Sundhedsmæssig vurdering / hyppighed | Styrende foranstaltning |
Mycotoksiner | ||||
Aflatoksiner | Nødder, krydderier, tørrede figner | EU grænseværdier | Stofferne har langtidseffekter da de er genotoksisk carcinoge og kan give leverkræft. Stofferne forekommer ofte Væsentlig | Håndteres kun i mindre omfang som ingrediens i mad der fremstilles i restauranten Se også oversigt om ”Skematisk oversigt over nationale og EU risikoudmeldinger” |
Kemiske risikoanalyser ved indførsel af fødevarer
Risiko | Forekomst | Grænseværdi | Sundhedsmæssig vurdering / hyppighed | Styrende foranstaltning |
Tungmetaller | ||||
Tin | Konserves | EU grænseværdier | Stoffet giver diarre og opkastning. Stoffet kan forekomme Væsentlig | Kun aktuel hvis der modtages fødevarer i metalkonserves. Eventuel specifikationer fra leverandør / producent Se også ”fødevarekontaktmaterialer” |
Kemiske risikoanalyser ved indførsel af fødevarer
Risiko | Forekomst | Grænseværdi | Sundhedsmæssig vurdering / hyppighed | Styrende foranstaltning |
Stoffer dannet under forarbejdning hos producenten | ||||
PAH Benzo(a)pyren | Vegetabilske olier Mælkepulver, Tørret frugt. Morgenmadsprodukter, sukker og honning. Tørrede produkter som saucer, krydderier, og kosttilskud | EU grænseværdier | Stofferne er kræftfremkaldende og genotoksiske. Stofferne forekommer ofte Væsentlig | Håndteres hos producenten |
3-MCPD | Soyaprodukter | EU grænseværdier | Stoffet har langtidseffekter, da det er kræftfremkaldende. Stoffet forekommer ofte Væsentlig | Eventuel analysespecifikationer fra leverandør / producent |
Kemiske risikoanalyser ved indførsel af fødevarer
Risiko | Forekomst | Grænseværdi | Sundhedsmæssig vurdering / hyppighed | Styrende foranstaltning |
Miljøforurening | ||||
Radioaktivitet | Generelt, herunder krydderier | EU grænseværdier for den kumulerede cæsium 134 og cæsium 137 radioaktivitet | Stofferne har langtidseffekter, da de er kræftfremkaldende. Stofferne kan forekomme Ikke væsentlig | Se oversigt om ”Skematisk oversigt over nationale og EU risikoudmeldinger” |
Pesticidrester | Vegetabilske produkter, herunder krydderier | EU grænseværdier | Effekterne er forskellige for de enkelte stoffer typisk langtidseffekter som effekter Kræftfremkaldende og hormonforstyrrende. Stofferne forekommer ofte. Væsentlig | Eventuel specifikationer fra leverandør / producent |
Kemiske risikoanalyser ved indførsel af fødevarer
Risiko | Forekomst | Grænseværdi | Sundhedsmæssig vurdering / hyppighed | Styrende foranstaltning |
Fødevarekontaktmaterialer (FKM) | ||||
Alle emballager | Emballager som de indførte produkterne er pakket i | EU grænseværdier | Generelt giver stofferne langtidseffekter som kræft og er hormonforstyrrende. Stofferne forekommer ofte Væsentlig | Eventuel specifikationer fra leverandør / producent |
Kemiske risikoanalyser ved indførsel af fødevarer
Risiko | Forekomst | Grænseværdi | Sundhedsmæssig vurdering / hyppighed | Styrende foranstaltning |
Allergene ingredienser og afledte produkter heraf (generel oversigt) | ||||
Allergener | 1) Glutenholdige kornprodukter (dvs. hvede, rug, byg, havre, spelt, kamut eller hybridiserede stammer heraf), 2) Krebsdyr, 3) Æg, 4) Fisk, 5) Jordnødder, 6) Soja, 7) Mælk, 8) Nødder, 9) Selleri, 10) Sennep, 11) Sesamfrø, 12) Lupin, 13) Bløddyr, Eller produkter på basis af ovenstående. 14) Svovldioxid og sulfitter i koncentrationer på over 10 mg/kg eller 10 mg/liter udtrykt som SO2 | Ikke relevant | Allergene ingredienser kan være til alvorlig sundhedsfarer for følsomme personer. Væsentlig | Modtagekontrol af ingrediens-angivelse af sammensatte råvarer. Mærkning. |
Kemiske risikoanalyser ved indførsel af fødevarer
Risiko | Forekomst | Grænseværdi | Sundhedsmæssig vurdering / hyppighed | Styrende foranstaltning |
Tilsætningsstoffer | ||||
Tilsætningsstoffer | Generelt | I henhold til gældende Dansk (EU) lovgivning | Yderst sjældent forekommende i sundhedsskadelige koncentrationer Mindre alvorlig | Check ”EU listen” |
Fysiske risikoanalyser ved indførsel af fødevarer
Risiko | Forekomst | Grænseværdi | Sundhedsmæssig vurdering / hyppighed | Styrende foranstaltning |
Emballager | ||||
Emballager modtagne fødevarer er pakket i | Alle former for emballager | Ikke relevant | Hvis der forekommer glas, hårdt plastik, metal eller andre fremmedlegemer fra ødelagt emballage m.m. kan der være risiko for at forbrugeren skære sig i mund og svælg, for tandskader m.m. væsentlig | Det checkes at emballager er hele ved modtagelsen. |
Ved konstatering af afvigelser vedr. indførsel skrives fejlrapport.
Fejlrapport | Metode: Beskriv fejlen og hvad er gjort ved problemet | |
Dato og signatur | Fejl, beskriv fejlen | Handling, beskriv hvad der gjort ved problemet |
Gemmes i 2 år.
Revideringsskema | Metode Minimum én gang om året skal programmet revideres. Gå alle punkter igennem og revider hvis der er ændringer. | ||
Kontrol og revision | Gennemgået emner | Ja Nej | Ved mangler beskrives fejlen / manglen, og hvad der er gjort Husk dato for ændring. |
Egenkontrol | Alle resultater fra egenkontrollen gennemgås (skemaer og afvigelsesrapporter). Er der rettet op på eventuelle fejl? Er egenkontrolprogrammet tilstrækkeligt? Er alle relevante medarbejdere instrueret i egenkontrollens procedurer? | ||
Dato: ________________ Kontrolansvarlig: __________________ |